Vitamín D

 

VITAMÍN D RAKOVINA – DEVĚT SKUTEČNOSTÍ, KTERÉ VÁM NEŘEKNOU

Dříve diagnostika  s velkým R (tj. rakoviny) znamenala mlčky předpokládaný rozsudek smrti. Pacienti dokonce prošli stupněm sebezapření. Kdo je může obviňovat? Klasická medicína představuje dost bezútěšnou budoucnost pro pacienty s nádorovým onemocněním a nabízí jim lék, který nedělá nic pro zlepšení kvality jejich života, o nevolnosti a padajících vlasech ani nemluvě.

Nicméně nedávné zásadní objevy ve vědě umožnily nahlédnout do skutečné povahy rakoviny, dovolující výzkumníkům začít uvažovat o koncepci nutriční péče. Nyní stojí před myšlenkou, že prevence dokáže dokonce zvrátit rakovinu a nemusí k tomu nevyhnutelně vést vývoj drahých léků, ale něco dostupného v přírodě: jídlo a sluníčko!

Pouze fakta

Jestliže je ve skutečnosti něco tak silného každému k dispozici, proč toho nevyužít?   

Nedávný objev, že tělo s pomocí vitamínu D má schopnost bojovat proti mnoha chronickým onemocněním, podnítil zájem mnoha vědců - zejména „sluneční vitamín“  funguje jako prevence a může způsobit zvrat v léčbě nemocí, např.rakoviny. Stručný přehled některých odhalených skutečností poskytuje na základě nedávných studií přehled, jak vitamin D může pomáhat.

 1. Vitamín D snižuje riziko výskytu rakoviny o 77 procent

Byla provedena studie, do které bylo zařazeno 1 179 zdravých žen z Nebrasky, které byly rozděleny do kontrolní skupiny a do skupiny užívající placebo. Po dobu čtyřletého období byla prováděna studie skupiny, která dostávala vitamin D a doplňky v podobě vápníku. Byl zjištěn 60 procentní pokles rakoviny v porovnání se skupinou užívající placebo.

2. Vitamin D může zabránit rakovině

Podle National Cancer Institute můžeme zabránit 80 procentům případů rakoviny,  pokud máme zdravou a vyváženou stravu. Například stravu, která je chudá na rafinovaný cukr, zpracované maso, stravu s vysokým obsahem ovoce, listové zeleniny a vitaminem D z potravy nebo slunce. Studie ukázaly, že strava s vysokým obsahem živočišných produktů, mléčných výrobků a také nasycených tuků mohou způsobit rakovinu prsu. 

3. Sluneční paprsky nabízí mocné léčení

Ve studii, kterou provedli Francouzi v roce 2011 na 60.000 ženách po menopauze, bylo zjištěno, že ženy s vyšší hladinou vitamínu D získaného pomocí diety a doplňků snižuje riziko rakoviny prsu. Úroveň vitamínu D značně vzrostla, když tyto ženy byly vystaveny působení slunečního svitu.

4. Existují soukromé zájmy 

Ve zdravotnických institucích je odmítán názor na vliv vitaminu D na rakovinu. To nelze brát zcela vážně ve světle nových výzkumů, které potvrzují účinek vitaminu D na rakovinu. Člověk si nemůže pomoci, ale je zde podezření, že jde spíše o přezíravost léčby. Zvláště když neziskové organizace, které údajně podporují aktivní hledání léku, mají finanční vazby na farmaceutické společnosti, firmy s mamografickými zařízeními a na další organizace, které profitují z rakoviny. Kromě toho výzkum vitaminu D je hrozbou rakovinovému průmyslu, protože ukazuje způsob léčení rakoviny zdarma.

5. Chemoterapie nefunguje

Jedním z prostředků, které nabízí v současnosti konvenční medicína pokud jde o rakovinu, je chemoterapie. Řekněme si to jednou provždy: chemoterapie nemá žádný pozitivní vliv na rakovinu. Neexistuje žádný vědecký důkaz, který podporuje tuto skutečnost. Zmenšuje nádory, ale nenastartuje hojení, kterého je potřeba, aby došlo ke zvratu nemoci. A co víc, její vedlejší účinky jsou dobře zdokumentovány - účinky, které stav pacienta spíše zhorší než zlepší. 

6. Doporučená denní dávka vitaminu D nepřináší dostatečnou prevenci rakoviny

Revidovaná doporučená denní dávka vitaminu D (600 IU pro děti i dospělé do 70 let a 800 IU pro dospělé nad 70 let) byla kritizována jako nedostatečná úroveň poskytující protirakovinové účinky. Podle Dr. Cedrica Garlanda nedávné studie ukázaly, že denní příjem vitaminu D u dospělých je v rozsahu 4000 - 8000 IU, což je nezbytně nutné pro udržení vitamínu D v krvi, aby se docílilo snížení rizika vzniku mnoha onemocnění včetně rakoviny.

7. Pobyt na slunci nemusí nutně vést k rakovině kůže 

Studie provedená vědeckým týmem Univerzity v Leedsu v roce 2009 zjistila, že zvýšená úroveň vitamínu D dává velkou šanci k potlačení rakoviny kůže. Vzhledem k tomu, že většina lidí má vitamínu D nedostatek,  má to vliv na velké množství dalších nemocí, včetně rakoviny.

8. Rakovina může být dědičná

Myšlenka, že rakovina se dědí, je populární téma v lékařském zařízení, nicméně důkladný výzkum ukázal, že výskyt rakoviny lze potlačit pomocí zvýšené hladiny vitamínu D v krvi. Pokud přímý předek měl rakovinu, je pravděpodobné, že i oni jsou vystaveni nebezpečí rakoviny, způsobené kouřením, produkty pro péči o pleť nebo chemickými rozpouštědly. Pokud se vyhnou těmto látkám, sníží možnost dostat rakovinu.

9. Sledujte, co jíte

Naše výživa vlastně určuje naše zdraví. Nejnovější výsledky ukázaly, že prevence a léčba rakoviny nemusí být nutně řešena drahými léky, ale něčím, co je nám vždy k dispozici - dobré jídlo. Podle nové studie vědců z Harvard School of Public Health lidé,  kteří jedí ryby pětkrát týdně, sníží o 40 procent riziko vzniku rakoviny tlustého střeva - ryby jsou vynikajícím zdrojem vitaminu D.

Právě nyní jsme v bodě, kdy si můžeme vybrat způsob našeho léčení a mít odvahu používat i jiné metody než ty, které nabízí tradiční medicína.

Aurora Geib, převzato ze stránek: https://www.naturaln